Hozzáadás naptárhoz

Tóth László István animációs szakember kiállítása a Panoráma társalgóban.


Tóth László István (1970) 1989-ben, az érettségit követően nyert felvételt a Kecskeméti Rajzfilmstúdióba (ma: Kecskemétfilm). Az évtizedek alatt a szakma jónéhány munkakörében dolgozott, a hazai animációs világ legnevesebb rendezőitől tanulhatott. Rajzolói, animátori, supervisori munkakörökben szerzett tapasztalait több nyugat-európai és ázsiai stúdióban bővítette tovább. Jelenleg főként projektvezetőként, részben társproducerként tevékenykedik.

Hivatását jól kiegészíti a fényképezés, amihez a motivációt az építészet geometriai formáinak vagy a természet egyes részleteinek megfigyelése és rögzítése adja. A napfény keltette vetületek világa – egy díszes korlát lépcsőre vetülő árnyéka, faágak fraktálszerű, érhálózatra emlékeztető mintázata kedvenc témái közé tartoznak. Utóbbi években ezek továbbgondolásaként jöttek létre tükrözött, szimmetrikus, absztrakt alkotásai, amelyek a valós részletek látványán túl egyfajta misztikus tartalmat is hordoznak.  

A közreműködésével készült ismertebb filmek: 
Medveinvázió Szicíliában, A vörös teknős, Pinokkió, Kells titka, A kis jegesmedve, Laura csillaga, A majmok kastélya (egész estés filmek); 
Kötelék, Istók, A walesi bárdok (rövidfilmek); Toldi, Magyar népmesék (tv-sorozatok).


A minitárlat megtekinthető a Hírös Agóra Kulturális Központ II. és IV. emeleti Panoráma társalgójában, az intézmény nyitvatartási idejében augusztus 2-31-ig.