KULTURÁLIS KÖZPONT
2023. szept. 9 - 24.

Örömvonalak 80 - dr. Farkas Gábor kiállítása

Hozzáadás naptárhoz

Farkas Gábor főként építészeti tevékenysége révén ismert. Kevesen tudták és tudják, hogy középiskolás korában kezdődött „barátsága és szerelme” a grafikával, amely tovább erősödött az egyetemi évek alatt. A vázlatok rajzolása során olyan vonalbiztonságot szerezhetnek, melynek birtokában bátrabban kirándulhatnak az örömvonalas grafikai önkifejezés és alkotás világába.
DR. FARKAS GÁBOR DLA
YBL- ÉS PRIMA PRIMISSIMA DÍJAS ÉPÍTÉSZ
Tanulmányok: 1967 BME építész diploma
1972 BME építési-gazdasági mérnök diploma
1990 címzetes főiskolai tanár
1997 DLA, szabad művészetek doktora
2006 habilitált doktor (Dr. habil)
2006 címzetes egyetemi tanár

Az építész diploma megszerzése után 2 évig a kivitelezésben szerzett gyakorlatot, majd elkezdte tervezői pályafutását, amelyet megszakítás nélkül a mai napig folytat. 1990-től alapította saját irodáját, melynek keretein belül az építészeti feladatok széles skáláján, sikeresnek tekinthető építészeti életművet alkotott.
A tervezés mellett több település főépítésze volt, valamint a Pécsi Tudományegyetemen oktatott. Az építészeti közélet különböző szervezeteiben tevékenykedett, több tisztséget viselt.
Építészeti munkásságát számos szakmai és egyéb kitüntetésekkel díjazták.

Farkas Gábor főként építészeti tevékenysége révén ismert. Kevesen tudták és tudják, hogy középiskolás korában kezdődött „barátsága és szerelme” a grafikával, amely tovább erősödött az egyetemi évek alatt.
A szegedi Építőipari Technikumban demonstrációs építészettörténeti tablókat és rendezvények plakátjait rajzolta. Az egyetemi tanrend szerint széles skálán barátkozhatott az akvarell festészettel, a portré és akt rajzolással, a plein-air utcakép rajzolással, valamint csendéletek festésével. Az egyetemi újságban megjelentek rajzai, grafikái és írásai.

Végzése után a pályakezdés nehézségei, a családalapítás és az egzisztenciális biztonság megteremtése nagy energiát igényelt, s így az „örömvonalak” rajzolása hosszú időre elmaradt. Becslése szerint két évtizedig tartott a szünet.
Az építészek a tervezések első fázisában szabadkézi vázlatokat készítenek. A vázlatok rajzolása során olyan vonalbiztonságot szerezhetnek, melynek birtokában bátrabban kirándulhatnak az örömvonalas grafikai önkifejezés és alkotás világába.

Így tett Farkas Gábor építész is, melynek eredményeit az „Örömvonalak ’80” című grafikai életmű kiállításán mutatja be.